Brak sterowania sliderem na zakładce Control
Witam. Po aktualizacji do wersji 1.4.17 przestało działać przesuwanie sliderem położenia extrudera. Sterowanie w sekcji Move działa OK i uaktualnia położenie na widoku stołu. Próba przesunięcia slidera myszką powoduje przesunięcie suwaka, ale po zwolnieniu lewego przycisku myszy, suwak wraca na poprzednie miejsce bez reakcji ekstrudera. Dotyczy to wszystkich trzech osi X Y i Z. Przed aktualizacją oprogramowania (ver 1.4.16) wszystko działało OK. Serwer jest w wersji Lite 1.4.17 na Raspberry 3+ , klient na W10, Chrome Wersja 125.0.6422.77 . Czy to błąd w software czy coś się zmieniło? Czy ktoś również ma taki problem?
Comments
We are at the beginning of 1.5.0 so can not say when it is finished.
Przy okazji mam pytanie jak deaktywować wygaszacz ekranu w RPi. Ekran wygasza się po 10min bez względu na ustawienia w GUI. Wartość 0 nie wyłączająca wygaszacza, a inne wartości np. 100min nie są dostępne. Czy to także jest jakaś bug?
sudo dpkg -i debFileName
I'm testing the screensaver issue and it in deed does not work with 0 as supposed. Need to investigate further why it does not work any more. Might be related to new linux distro needing new settings. Will see.
Line 15 must be
sudo -u pi ./screensaver $*
and not
sudo -u pi ./screensaver "$*"
You can change it in ssh consolue using
sudo nano /usr/local/Repetier-Setup/bin/screensaver
Afterwards you need to change screensaver settings to make it effective.
Cofnięcie do wersji serwera 1.4.16 wg wskazówek niestety nie jest możliwe, bo na stronie głównej jest tylko wersja 1.4.10. Nie mam skąd ściągnąć deb wersji 1.4.16. Mam tylko pełny obraz do RPi w tej wersji. W tej sytuacji zostanę przy wersji 1.4.17 licząc na rychłą publikacji 1.5.0 chyba, że pojawi się jeszcze jakaś wersja pośrednia (1.4.18 ...). Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
sudo dpkg -i Repetier-Server-1.4.16-Linux.deb
rm Repetier-Server-1.4.16-Linux.deb
should do the trick. You just change version in download link:-)